PowNed

Erfpacht: legale diefstal met stempel van de gemeente

Je denkt dat je een huis koopt, maar eigenlijk huur je gewoon de grond van de gemeente. Dat heet erfpacht: een chique woord voor ‘betalen om ergens te wonen, zonder dat het echt van jou is’. Klinkt krom? Dat is het ook.

  1. Hofstad & Land
  2. Rutger Castricum
  3. Politiek

In Nederland staan zo’n 800.000 woningen op erfpachtgrond. De helft daarvan? In Amsterdam natuurlijk, waar creatief geldkloppen inmiddels een kunstvorm is. Gemeenten verpachten de grond en jij mag als brave burger daar een ‘canon’ voor betalen, de ambtelijke term voor ‘huur voor de grond onder je eigen huis’.

Die canon loopt meestal 30 tot 50 jaar. Daarna mag de gemeente ‘m opnieuw vaststellen. Verrassing: dat bedrag wordt meestal niet lager. En hoewel die erfpacht jarenlang doorloopt, vaak langer dan je hypotheek, zegt het ministerie van Financiën: “Nee joh, dit is geen financieel product.” Dus geen transparantie, geen bescherming, wel keiharde euro’s aftikken.

En dan wordt het pas écht gezellig. In Amsterdam hebben ze er een nieuwe rekenmethode tegenaan gegooid, waardoor de prijzen door het dak gaan. Was eerst de grondwaarde gewoon de taxatiewaarde minus de waarde van je woning, nu doet de gemeente alsof het kale bouwgrond is waarop straks een of ander paleis kan verrijzen. Hup, canon keer drie.

Tegenstanders zijn er klaar mee. Men vindt dat de gemeente huilt over stijgende huurprijzen, om vervolgens zelf huisjesmelker te spelen. En gelijk hebben ze.

Minister Mona Keijzer wast haar handen in onschuld, omdat erfpacht lokaal wordt geregeld. Het CDA en NSC zijn wel van plan om erfpachters iets meer bescherming te bieden, maar daar daar kun je voorlopig nog twee jaar op wachten. En ondertussen zit je vast op een stukje grond dat van de gemeente blijft. Terwijl jij kromligt om het te betalen.

In de nieuwste aflevering van Hofstad & Land bezoekt Rutger twee erfpachters met slapeloze nachten, en confronteert hij de minister met dit legale woekercontract. Vanavond te zien om 22:45 uur, op NPO 1.