PowNed

Gaat lekker! 'Cybercriminelen niet alleen jong, hebben ook regelmatig wapens'

Het gaat lekker met de jeugd in ons landje! Het Openbaar Ministerie maakt zich ernstig zorgen, want de online criminaliteit groeit en groeit maar en de helft van de verdachten van dit misdrijf is jonger dan 25 jaar. Niet alleen dat: oom agent vindt regelmatig wapens, munitie en explosieven bij de soms nog minderjarige verdachten.

  1. Laatste nieuws

Het is een nieuwe manier om snel geld te verdienen. Vroeger wilde je misschien als jongere die niet wil deugen drugscrimineel worden, tegenwoordig wordt het geld verdiend met online fraude. En deze vorm van fraude is booming. Zo werden vorig jaar volgens het CBS ruim 2 miljoen Nederlanders slachtoffer van een of andere vorm van online criminaliteit.

En dat ontdekken die jonge dadertjes al vroeg (bijvoorbeeld op school) en dan krijg je dus dit soort dingen, zoals staat geschreven bij de NOS: "Ik had laatst een zaak met een verdachte die phishing panels programmeerde, en nog hele goede ook. We dachten eerst dat we de verkeerde hadden, maar het bleek een jongen van 14" en "Een ander voorbeeld is volgens hem de jongen van 12 die DDoS-aanvallen uitvoerde op school. 'Op zijn zeventiende bleek hij lid van een wereldwijde criminele organisatie die bedrijven afperste'."

Niet alleen dat, de jeugd bij u om de hoek heeft hierom ook steeds vaker wapens op zak. "Wij hebben een jonge programmeur aangetroffen met een vuurwapen onder zijn bureaustoel. Hij verdiende grof geld met criminele activiteiten en zei dat hij zich moest kunnen verdedigen als er wat zou gebeuren."

Maar niks aan de hand hoor! Wat hiermee moet gebeuren? Oppakken en naar een opvoedkampen sturen natuurl... Oh nee, wacht: "Volgens het OM en de politie is dringend een bredere aanpak van cybercrime nodig. Ze vinden dat gemeenten, scholen en bedrijven veel meer moeten doen om online criminaliteit te voorkomen en jongeren daarvan te weerhouden."