PowNed

Geert Wilders positief over formatie: 'Ik zie dit niet meer fout gaan'

Het duurt en het duurt en echte witte rook is er nog steeds niet, maar Geert Wilders verwacht dat vandaag een regeerakkoord gepresenteerd kan worden. Eindelijk. Gisteravond laat sprak hij voor de camera's de verwachting uit 'dat dit niet meer fout gaat'. "We hebben woensdag nog wat werk te doen, maar ik denk dat dit goed gaat komen." Er zou een akkoord over de financiën zijn bereikt en daarmee is de laatste grote hobbel voor een nieuw kabinet genomen. Het land kan weer bestuurd worden. Hoera!

  1. Laatste nieuws

Maar man, man, man, dat werd ook wel tijd. Iets mag natuurlijk best lang duren, zolang de uitkomst maar goed is, maar dit was wel een enorme beproeving voor ons burgers in een land met zoveel problemen die erom schreeuwen opgelost te worden. De verkiezingen waren in november, nu is het bijna dertig graden! Het lijkt wel een andere wereld. Maar zoals gezegd: het eindresultaat telt en als de vier formerende partijen straks een beest van een regeerakkoord presenteren, dan zijn de maanden van gebabbel, verdachtmakingen, insinuaties, bekvechten, weglopen en online sneren naar elkaar snel vergeten.

Dat het inmiddels wel snor zit, blijkt uit het feit dat niet alleen Wilders positief was. Caroline van der Plas: "Er zijn geen hete hangijzers meer. Wij hebben er altijd in geloofd, zijn altijd positief geweest en niet zonder reden.” Omtzigt: "Het land heeft een regering nodig." Yesilgöz: "Op een paar punten moeten we nog verder. Maar u ziet ons opgelucht naar buiten lopen." Ook de informateurs zijn optimistisch. Zo zegt Richard van Zwol over de premierskandidaat: "Ik verwacht niet dat het tot problemen gaat leiden.” 

En dus lijken alle seinen op groen te staan voor een nieuw kabinet. De vraag is nog welke vorm dat kabinet dan precies heeft, hoeveel ministersposten er te verdelen zijn en hoe die verdeeld gaan worden. Het is allemaal een kwestie van tijd voordat daar duidelijkheid over wordt verschaft. Nu is het alleen nog te hopen dat ze, behalve mooie plannen op papier, ook stabiliteit kunnen bieden. Als het formatieproces een voorbode is voor de werking van het nieuwe kabinet, dan doet dat nog altijd het ergste vrezen.