PowNed

Hofstad & Land: ‘Vuurwerk is cultureel erfgoed'

In de derde aflevering van Hofstad & Land gaat Rutger Castricum het land in om te kijken naar het vuurwerkverbod. We spreken onder meer met politiek Den Haag, een handchirurg en het Vuurwerk Liefhebbers Verbond.

  1. Hofstad & Land
  2. Rutger Castricum
  3. Laatste nieuws

Ernst Smits is plastisch reconstructief en handchirurg. Rond oud en nieuw ligt zijn grootste focus op het reconstrueren van vuurwerkslachtoffers. En die beelden zijn niet mals. Op de röntgenfoto toont hij een hand die getroffen is door vuurwerk. “Wat je ziet, is dat de duim weggeblazen is.” Het is een afgrijselijk beeld. “Verder zie je dat de huid, pezen, zenuwen en bloedvaten zijn weggeslagen.” Ook van de botten is niets over: compleet gebroken en uit de kom. Uiteindelijk kon er niets gered worden en leeft de jongen nu met een stompje. Mooi hè, dat vuurwerk?

Wel wordt terecht de vraag gesteld of een vuurwerkverbod zin heeft. Het is nu namelijk al zo dat illegaal knalvuurwerk, jawel, illegaal is. Ook zijn de regels aangescherpt, zodat het tijdsframe waarin je mag knallen nog maar enkele uren omvat. En ook dat helpt niet, beaamt Mona Keijzer, minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. “We weten allemaal dat het niet mag en toch gebeurt het”, zegt ze merkbaar gefrustreerd. “Het mag al niet!” Volgens haar ligt een groot deel van het probleem bij de ouders.

Ook spreken we Jeffrey, een woordvoerder van het Vuurwerk Liefhebbers Verbond. “Het is cultureel erfgoed en een heel belangrijke bouwsteen van de Nederlandse culturele identiteit.” Hij meent dat het probleem voornamelijk ligt bij illegaal vuurwerk. Toch kunnen wij ons moeilijk voorstellen dat het VLHV niet ook een ritje naar de buurlanden maakt voor een setje megaknallers.

Hoe sta jij tegenover een vuurwerkverbod? Bekijk de uitzending op NPO Start.