Keyvan Shahbazi over het gevaar van de islam en zijn tijd in de cel
In de nieuwste aflevering van de PowCast gaat PowNed in gesprek met schrijver, columnist en cultureel psycholoog Keyvan Shahbazi. Een uitgesproken denker met een turbulente levensloop, die zich in het publieke debat onverschrokken uitspreekt over thema’s als religie, vrijheid en groepsdenken. Wanneer hem wordt gevraagd of zijn jeugd een zwarte bladzijde is, antwoordt hij resoluut: nee. Is hij het spiegelbeeld van Geert Wilders? Ook niet. Maar dat de islam volgens hem een groot gevaar vormt voor het vrije Westen, daar laat hij zeker geen misverstand over bestaan: “Ja.”
Aanleiding voor het gesprek is onder meer de rel rondom Douwe Bob, die recent in opspraak kwam na zijn optreden bij het jaarlijkse Joodse voetbaltoernooi Jom Ha in Amsterdam. Keyvan Shahbazi noemt het handelen van de zanger “dom”. Volgens hem heeft Douwe Bob zich laten meeslepen door zijn gitarist. Hij spreekt van een “massapsychose” die momenteel heerst rond het begrip zionisme. “Iedereen kakelt elkaar na zonder te weten waar het over gaat.” Volgens Shahbazi is dit typerend voor het huidige medialandschap, waarin mensen volgens hem steeds minder op inhoud discussiëren en vooral napraten wat ze om zich heen horen. “Dat is de schuld van de media”, stelt hij scherp. Lekker dan.
Shahbazi strijdt al jaren tegen wat hij ziet als de islamisering van Europa. In het gesprek vertelt hij dat hij tegenwoordig een toenemende samensmelting ziet tussen extreemlinkse groeperingen en islamisten. Volgens hem delen zij een aantal ideologische kenmerken: ze zijn internationalistisch, keren zich tegen wat zij de ‘nazi-staat’ noemen, en tonen een loyaliteit die volgens hem eerder gericht is op religieuze groepsbinding dan op de samenleving waarin ze leven. “Dat is fout op het moment dat je in een Nederlandse rechtsstaat woont”, aldus Shahbazi. Hij benadrukt dat binnen de islamitische wereld vrouwen geen gelijke rechten hebben, en dat islamitische wetgeving in sommige gevallen belangrijker wordt gevonden dan de Nederlandse grondwet.
Zijn eigen geschiedenis laat zien waar afwijkende meningen toe kunnen leiden. Op zeventienjarige leeftijd belandde Shahbazi in de gevangenis vanwege zijn opvattingen. In de PowCast vertelt hij over deze periode in zijn leven, en hoe die zijn latere visie heeft gevormd.
Benieuwd naar zijn volledige verhaal, visie en ervaringen? Check dan nu naar de nieuwe PowCast hieronder! Of op je favoriete podcastplatform.