PowNed

Laatste roti in vrijheid voor Desi Bouterse, uitspraak Decemberproces eind dit jaar

Zijn dit de laatste weken dat Desi Bouterse, de voormalig Surinaamse president en veroordeeld cokehandelaar, in vrijheid van zijn roti en bami kip kan genieten? Hoeveel bruine rum zal hij als vrij man nog kunnen drinken? Zit hij straks dan eindelijk achter de tralies zijn neus te poederen? Het zijn vragen die de gemoederen in Suriname flink bezighouden nu het Hof van Justitie heeft bekendgemaakt dat zij 20 december met een definitieve uitspraak in het Decembermoordenproces komen.

  1. Laatste nieuws

En dus kan het zomaar zijn dat Baas Bouta straks met handboeien om wordt afgevoerd en een enkeltje Santo Boma krijgt, de gevangenis van Paramaribo, waar naar het schijnt meer ratten rondlopen dan dat er gevangenen zitten. Het zal tijd worden dat er een uitspraak komt. De nabestaanden van de vijftien op 8 december 1982 gemartelde en vermoorde critici van het toenmalige regime van dictator Bouterse wachten al sinds het moment dat zij standrechtelijk zijn geëxecuteerd op gerechtigheid. Het proces, dat pas in 2007 begon, heeft zich lange tijd voortgesleept en voortgesleept.

Niet in de laatste plaats omdat Bouterse er alles aan heeft gedaan om de rechtsgang te dwarsbomen. Als president drukte hij een amnestiewet voor zichzelf door het parlement, hij hief de beveiliging van de rechters op, hij blokkeerde het proces omdat volgens hem de staatsveiligheid in gevaar was en bij publieke evenementen liet hij geen mogelijkheid onbenut om rechters en nabestaanden te intimideren. Tegelijkertijd weigerde hij jarenlang zich in de rechtszaal te verantwoorden en sprak hij consequent over 'dat ding' als hij het over de Decembermoorden had.

Uiteindelijk allemaal zonder succes. In 2019 werd hij veroordeeld tot twintig jaar cel. Hij ging in verzet, tekende hoger beroep aan, kwam uiteindelijk voor de rechter met allerlei warrige verklaringen over de rol van Nederland bij de Decembermoorden, maar de Surinaamse officier van justitie bleef standvastig en eiste in 2021 en begin dit jaar opnieuw 20 jaar cel én directe gevangenname. Daarmee lijkt het net rondom Bouterse gesloten. 

Een definitieve veroordeling voor de voormalig legerleider zal in Suriname inslaan als een bom. Bouterse, nog altijd voorzitter van zijn politieke partij NDP en inmiddels 78 jaar, heeft politiek en maatschappelijk nog altijd enorm veel invloed en al jaren leeft in Suriname de angst dat hij, mocht hij veroordeeld worden, zijn makkelijk beïnvloedbare achterban zal mobiliseren. De vrees voor ongeregeldheden is groot.