Mooi kloten: 'Veiligheid NL's luchtruim ernstig in gedrang, want tekort militaire luchtverkeersleiders'
Dat is niet best. Door een tekort aan militaire luchtverkeersleiders en een mislukte samenvoeging met hun burgercollega's dreigt het vliegverkeer in de soep te lopen. Vertragingen, geschrapte vluchten en afgeblazen missies tot gevolg. Het is zelfs zo erg, dat er getwijfeld wordt of 'wij' nog wel voldoen aan de minimumeisen voor vliegveiligheid zo meldt het Parool.
Dat zit zo: militaire luchtverkeersleiders werken sinds december 2017 samen met civiele luchtverkeersleiders om ervoor te zorgen dat we geen ongelukken krijgen zoals laatst in Washington D.C. Liefst 90 tot 95 procent van het werk van de militairen betreft het begeleiden van burgervliegtuigen van bijvoorbeeld KLM en Transavia, naast F-35’s, traumaheli’s en transportvliegtuigen van de luchtmacht.
MAAR. Die samenwerking werkt voor geen meter en daardoor vertrekken steeds meer medewerkers van de militaire verkeersleiding, met personeelstekort als gevolg. Reden: de militairen zouden beter salaris en betere arbeidsvoorwaarden krijgen en dat snappen wij. Zo verdienen zij voor hetzelfde werk slechts 40 tot 50 procent van het loon van hun civiele collega's en verschillen ook de regels voor verlof- en vakantie enorm. Kortom, mooi kut. En dan kunnen ze wel leuk een bonus krijgen van 1000 euro bruto maar daarmee zitten ze nog steeds onder het loon van de burgers.
En dus zegen er een hoop 'houdoe en bedankt' en nemen ze ontslag. "We redden het regelmatig niet meer," zeggen medewerkers van de militaire luchtverkeersleiding op voorwaarde van anonimiteit tegenover de Bovenslootse krant. "Door het nijpende tekort aan mensen zijn er de afgelopen maanden meerdere momenten geweest waarop we geen dienstverlening konden bieden."