Nabil B. appte vanuit bajes met drugscrimineel: 'Beter inladen en martelen, broer'
Maar natuurlijk. Kroongetuige Nabil B. zegt wel tegen het Openbaar Ministerie dat hij volledig openheid van zaken geeft over zijn criminele verleden en volledig meewerkt in het Marengo-proces in ruil voor een nieuwe identiteit en strafvermindering, maar stiekem blijkt meneer vanuit de cel gewoon met zijn criminele vriendjes te communiceren.
Door: redactie
Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat Nabil B. eind 2017 vanuit zijn gevangeniscel allerlei chatberichten aan de voortvluchtige drugsbaron Saïd Razzouki stuurde. Wat was er toen allemaal aan de hand? In de berichten spreekt Nabil B. over de mislukte poging Mohamed 'Mo' Razzouki van het leven te beroven. Mo'tje is tevens de broer van Saïd. "Bent u al wat verder broer, met uw onderzoek?", vraagt Nabil aan Saïd Razzouki. "Bent u het met me eens dat de focus op die hoerenzonen van de Chengachis ligt?"
'Die hoerenzonen van Chengachis?', horen wij u denken. Daarmee bedoelt Nabil de Utrechtse criminele familie Chengachi. Na de vergismoord op hun lieftallige Hakim Chengachi in januari 2018 komt Nabil onder flinke druk te staan van de familie, die opheldering van hem eist omdat de familie erachter komt dat hij betrokken is geweest bij het regelen van een vluchtauto.
Onze vriend Nabil wordt het allemaal wat te heet onder de voeten en hij stapt naar de politie (en legt tientallen belastende verklaringen af over zijn vriendjes). Ondertussen appt meneer dus vrolijk met Saïd, die naar hem stuurt: "We sluiten niks af waar het vandaan zou komen. Ik moet tenminste wat bewijzen hebben voor ik aan iets ga beginnen." Nabil antwoordt weer: "Dan gaat het lastig worden broer. Dan hoop ik inshallah dat u snel resultaat heeft. Want dit is stress, dan beter mensen inladen en martelen." Saïd zegt daarop weer wraak te zullen nemen voor de mislukte liquidatiepoging: "Ik ga zorgen dat ik weet wie achter de actie zit en de hele kk familie van hem opruimen." En Nabil? Die stuurt: "Inshallah broer! Inshallah!!"
Niet helemaal de taal die je verwacht van een kroongetuige. En vooral niet dat hij erover blijft zwijgen. EenVandaag weet dit namelijk omdat de berichten op zijn telefoon recent pas zijn ontsleuteld na nader onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), niet omdat meneer openheid van zaken geeft. Sterker, hij zei niks over dat hij de telefoon überhaupt in zijn bezit had.
Afijn, tijd voor een antwoord op een hoop vragen. Vragen in de trant van: waarom geeft Nabil opdracht om mensen te ontvoeren en te martelen? En waarom is deze communicatie nu pas ontsleuteld, ruim 6 jaar later? Onno de Jong, de advocaat van Nabil B., houdt tegenover EenVandaag wijselijk zijn mond. Wordt vervolgd.