Nederland gaat wereldwijde CO2-uitstoot monitoren met nauwkeurige satellieten
Hoewel de jeugd van tegenwoordig zich in werkelijkheid een stuk minder druk om het klimaat maakt dan gedacht, is klimaat nog steeds een hot topic en wie zijn wij Nederland dan niet om het voortouw te nemen? Vandaar dat ons landje twee satellieten in een baan om de aarde gaat sturen die allebei heel nauwkeurig de CO2-uitstoot van landen - wat zeggen wij, zelfs van afzonderlijke fabrieken - gaat meten.
Zo kunnen wij straks mooi elk land en elk bedrijf op de vingers tikken dat zich niet houdt aan de eigen klimaatbeloftes of verkeerde cijfers over uitstoot publiceert. En wat nog mooier is: wij kunnen dus ook precies vertellen waar het niet goed gaat en wat dus moet gebeuren om de uitstoot omlaag te brengen. Of we er vrienden mee gaan maken in de wereld weten we niet, maar het is wel hartstikke handig.
Het gaat om twee satellieten, genaamd Tango, met een prijskaartje van 35 miljoen euro en waar al jaren aan wordt gewerkt, die op aarde de weerkaatste warmtestraling van de zon gaat meten. CO2 neemt een beetje van die warmtestraling op, door de overgebleven straling te meten weet je dus waar de vervuilers zitten. Betekent dit dus dat elk huishouden en iedereen in een dieselauto straks wereldwijd de Sjaak is bij de Hollandse CO2-politie? Nee, de satellieten zijn ook weer niet zรณ nauwkeurig. Wel kunnen ze dus grote fabrieken en energiecentrales controleren.
Vandaag tekenen de partijen het contract. De lancering is over drie jaar, meldt de NOS.