PowNed

Nieuwe docuserie Verdoofd (NPO 3) geeft confronterende inkijk in wereld van verslaving

In de nieuwe vierdelige documentaireserie Verdoofd (NPO 3, PowNed) geven vier verslaafde mensen onbeperkt toegang tot hun strijd met hun grootste liefde: drugs en drank. Deze serie laat zien hoe het leven eruitziet als je verslaafd bent en vertelt het verhaal van de vicieuze cirkel die verslaving is. Van de drang de realiteit te verdoven tot de innerlijke strijd, gevolgd door confronterende momenten van besef. Lukt het deze mensen om te breken uit hun impasse?

Na de indrukwekkende NPO 3-serie Tygo in de GHB presenteert PowNed dit najaar van dezelfde maker Verdoofd. In deze vierdelige documentaireserie maken we kennis met het confronterende verhaal van vier mensen die verslaafd zijn aan alcohol en drugs (Boaz, Daphni, Maarten en Mulu) en stappen we zonder grenzen in hun subcultuur.

Boaz is vier dagen per week wakker op de nieuwe designerdrug 3-MMC, Daphni gebruikt GHB en twijfelt of haar verslaving wel een probleem is, Maarten gebruikt speed en woont op een met drugs overgoten gedoogde vrijstaat genaamd ’t Landje, en Mulu is bang dat hij het niet overleeft als hij niet binnen een week naar een afkickkliniek kan.

Programmamaakster Sahar Meradji volgt de hoofdpersonen gedurende de serie een aantal maanden nauwgezet. We zien van dichtbij welke innerlijke strijd zij op dagelijkse basis voeren, krijgen inzicht in de redenen van hun gebruik en zijn erbij als ze worden geconfronteerd met de realiteit van hun destructieve levensstijl. Met tot slot de onvermijdelijke vraag: afkicken of blijven verdoven?

“Over mensen met een drank- of drugsverslaving ligt snel een oordeel klaar, maar waar vaak aan voorbij wordt gegaan zijn de schrijnende oorzaken en hoe moeilijk het is om uit een vicieuze cirkel te komen. In ‘Verdoofd’ laten we zien hoe complex de wereld van verslaving is en dat er meer achter zit dan wij misschien op het eerste oog denken”, aldus Meradji.

De documentaireserie Verdoofd wordt geproduceerd door Man op de Maan (onderdeel van Zodiak Nederland) en wordt uitgezonden vanaf maandag 26 oktober om 21:20 uur op NPO 3. Elke aflevering duurt 40 minuten. De serie wordt ook bingeable aangeboden op NPO Start Plus.

  1. Verdoofd