PowNed

Non-binaire klaagt gaysauna aan, want alleen kaartjes voor mannen en vrouwen

Oei, ophef in de wereld van non-binaire personen. Een non-binaire dacht namelijk ongestoord naar de grootste gaysauna van Nederland te kunnen (Steamworks in Arnhem, u weet wel), maar hij/zij... oh, sorry, het persoon kwam van een koude kermis thuis. Bij de receptie bleek namelijk dat er alleen toegangsbewijzen voor mannen en vrouwen gekocht konden worden. En het non-binaire persoon in kwestie is natuurlijk geen van beide. De Arnhemmer heeft de sauna aangeklaagd bij het College voor de Rechten van de Mens.

  1. Laatste nieuws

Want het is, zo betoogde het persoon, a) belachelijk dat er geen tickets voor non-binaire personen te koop zijn en, b) het is een schande dat als een non-binaire toch een kaartje wil kopen, het het duurdere mannentarief moet betalen. Dat is in feite dubbele discriminatie want hoezo moet een man meer betalen dan een vrouw? Alleen omdat hij een penis heeft? En als het nou een hele kleine is dan? Moet hij dan alsnog meer betalen? Of krijgt hij dan korting? En vrouwen met dikke tieten, hoe zit het daarmee?

Enfin. De Arnhemmer dus naar het College waar ook de eigenaar van de sauna moest opdraven. Het College had allemaal vragen. Bijvoorbeeld of het niet gewoon naar de mannenavond had kunnen gaan? Nee, "want ik ben geen man". Hadden ze er niet samen uit kunnen komen? Dat is wel geprobeerd, niet gelukt. Het voelde zich op zijn pik getrapt dat de sauna-eigenaar het in zijn gepikeerde mails alleen over geslacht had en niet over genderidentiteit. En daarbij: in het paspoort staat een X bij geslacht en zo wil het persoon ook behandeld worden. Punt uit.

De eigenaar zat ondertussen met zijn handen in het haar. De verschillende tarieven hanteert hij, zo verweerde hij, om doelgroepen met een kleine beurs korting te kunnen geven. En ooit organiseerde hij avonden speciaal van non-binaire personen met een non-binair-tarief, maar daar is slechts één keer gebruik van gemaakt. Geen animo dus. En de toon van zijn mailtjes was helemaal niet bedoeld om het neutrale persoon te kwetsen. Excuus! 

Het was allemaal gedoe dus, daar in Arnhem afgelopen dinsdag. Het College moedigde beide partijen aan gezamenlijk tot een oplossing te komen. Allebei een beetje water bij de wijn en klaar is genderneutrale Kees. Maar daar dacht het non-binaire type anders over.

De uitspraak volgt over zes weken.