PowNed

Omtzigt laat gezicht zien bij slotoverleg Plasterk

Hee daar is 'ie weer! Na eerder te zijn weggelopen bij de formatieonderhandelingen, is Pieter Omtzigt wél aanwezig bij de bespreking van het eindverslag van informateur Plasterk dat later op de dag gepresenteerd zal worden. 

  1. Laatste nieuws

Hij had laten weten dat hij geen heil ziet in een meerderheidskabinet met PVV, VVD en BBB. "Dat waren overleggen. Voor ons was de formatie afgelopen dinsdag afgerond. Daarna stonden er ook geen overleggen meer gepland. Die zijn later alsnog ingepland", verklaart Omtzigt het verschil.

Omtzigt had eerder geklaagd dat de onderhandelende partijen financiële cijfers te laat kregen. Die gegevens lagen volgens hem bij Plasterk. "Je kunt niet over financiën spreken als je de informatie waar we om gevraagd hadden niet hebt", aldus de NSC-voorman.

De drie andere partijen hoorden via de media dat de gesprekken waren stukgelopen. Pas daarna informeerde Omtzigt ze. "Het is niet op de meest chique manier gegaan zoals ik gewild had. Dat gaat weleens als je een nieuwe, jonge partij bent. Als jonge partij hebben wij nog wat dingen om te leren, ik denk niet dat ik dit een tweede keer op deze manier zou doen. Het leermoment: eerst bellen en dan naar buiten. Dit lekte helaas te vroeg uit."