Onderzoek: 20 procent Nederlanders wil overheidssysteem 'omverwerpen', 6 procent met geweld
Kijk, dit zijn nog eens mooie onderzoeken! Het Sociaal Cultureel Planbureau heeft uitgevogeld dat één op de vijf Nederlanders vindt dat de overheid zo slecht functioneert, dat het best omvergeworpen mag worden. Een op de drie is zelfs voor hardere acties tegen de overheid. De conclusie die getrokken mag worden is: de mensen zijn boos!
Door: redactie
Zo boos dat zes procent vindt dat er desnoods geweld gebruikt mag worden tegen de overheid en twaalf procent zegt dat de kans groot is dat zij bereid zijn zelf in actie te komen. Dat is godzijdank geen overgrote meerderheid (uit het onderzoek blijkt ook dat het merendeel van de mensen geweld afkeurt), maar zorgwekkend is het volgens het SCP wel. Volgens hen is er duidelijk iets gaande in de samenleving en zijn veel burgers erg ontevreden.
Onderzoeker Emily Miltenburg van het SCP: "Niet iedereen die zegt dat de overheid desnoods met geweld moet worden bestreden, gaat ook daadwerkelijk met een fakkel de straat op. Maar dat een groep mensen eventueel geweld wel goedkeurt, kan ook al ondermijnend zijn voor een democratie. Er hoeft maar één iemand tussen te zitten die tot actie overgaat. We weten door de bedreigingen van politici hoeveel impact een zo iemand kan hebben."
En zo is het. Wat de boze mensen echter bedoelen als ze het hebben over het 'omverwerpen' van de overheid, moet nog verder worden uitgezocht, zegt het SCP. Dat blijft in dit onderzoek onduidelijk. Voor de ene is een val van een kabinet voldoende, anderen (zes procent dus) vinden dat de overheid met geweld moet worden aangepakt. De steun voor openbare ordeverstoringen is in ieder geval niet groot. Ook ziet het overgrote deel van de Nederlanders (72%) zichzelf niet in actie komen door de straat op te gaan.
Ook opvallend: volgens het SCP nemen de demonstraties in Nederland sinds 2008 enorm toe, maar het aantal mensen dat eraan meedoet niet. Miltenburg: "We zien geen stijging van de actiebereidheid. Sterker: de meeste mensen keuren acties als het verstoren van een vergadering in de Tweede Kamer af. Net als acties van klimaatactivisten die een tv-uitzending verstoren door zich vast te plakken aan de nieuwsdesk."