PowNed

Onderzoek: 'CO2-uitstoot kaasproductie bijna net zo groot als Tata Steel'

Zo, het is hoog tijd voor een flinke dosis klimaatschaamte als u straks bij de lunch een boterham met kaas neemt, want bij de productie van kaas komt CO2 vrij. En niet zomaar wat CO2, maar HEEL VEEL CO2. Bijna net zoveel als er vrijkomt bij de allesvervuilende Tata Steel-fabriek.

  1. Laatste nieuws

En dan kan kaas wel onze nationale trots zijn (en super lekker zijn, mits gewoon bij de boer of van de markt gehaald en niet uit de supermarkt), maar kaas is dus ook één van de meest vervuilende voedselproducten. BAH! EN dus rijst de vraag: waar zijn onze linkse zombievriendjes van Extinction Rebellion om alle kaasmakerijen in Nederland te blokkeren? 

Maar goed, wat maakt dat kaas zo vervuilend is? Dat komt omdat van alle melk van de 1,6 miljoen koeien in Nederland, liefst 60 procent gebruikt voor het maken van kaas. Bij het produceren van 1 kilo kaas komt 8,5 kilo CO2 vrij. Dit zorgt jaarlijks voor 8 miljoen ton CO2, meldt het televisieprogramma 'Wat houdt ons tegen?' van de omroep HUMAN na onderzoek.

Daarmee is de totale uitstoot van de Nederlandse kaasproductie dus PER JAAR bijna net zoveel als de uitstoot van TATA STEEL in 2023. Dat 2023 een jaar was waarin Tata Steel minder heeft uitgestoten dan normaal, omdat een deel van de fabriek was uitgeschakeld voor onderhoud, wordt wel genoemd in het onderzoek maar maakt niet uit natuurlijk.

Afijn, cancelen die hap! En wij kijken nu al uit naar de lunch en onze broodje met kaas. De groeten!