PowNed

Onderzoek: mensen zijn helemaal klaar met dure elektrische auto's

Het plan was, dachten wij, dat iedereen over een paar jaar elektrisch zou gaan rijden en dat we daarmee dan alle ijsberen zouden redden. Nou, de ijsberen hebben dikke pech want uit onderzoek van de ANWB blijkt dat Nederlanders helemaal geen zin meer hebben in zo'n elektrische bak. De stekker is uit want mensen vinden de stekker veel en veel te duur worden. Voor het eerst in vijf jaar is er een dalende trend waarneembaar.

Logisch ook, want je wordt knettergek van dat opladen om de 100 kilometer. Je kan op zondag niet eens meer normaal je schoonouders in de provincie bezoeken! Het is een wanvertoning! Doe dan maar de benzinebak. Die is goedkoper in aanschaf, die gooi je gewoon in een minuutje vol met dat heerlijke benzinespul en dan hup, karren maar weer. Daar kan geen ijsbeertje tegenop! 

Voor 71 procent van de 2.000 mensen die de ANWB interviewde over elektrisch rijden is de dure aanschaf van een stekkerauto de belangrijkste reden hiervan af te zien. Mensen willen gemiddeld iets meer dan 30k aan een auto uitgeven, de gemiddelde prijs voor een elektrische auto is echter meer dan 45k. Daar gaat dus al iets mis. Daar komt bij dat een elektrische auto sneller in waarde daalt dan een gewone bak en mede hierdoor is de prijs per kilometer van een elektrische auto ook nog eens fiks hoger dan van een normale auto: 0,72 euro om 0,64 euro per kilometer. Voor een kilometervreter gaat dat behoorlijk in de papieren lopen.

Ook de afstanden die afgelegd kunnen worden met zo'n rijdende telefoon is een drempel voor de consument. Nu is dat gemiddeld 395 kilometer met een volle accu, maar dat is niet genoeg voor de Hollander. Die wil minimaal 400 kilometer. Dan kan je denken: joh, dat is maar vijf kilometer verschil, maar die 395 kilometer is een gemiddelde he. De betaalbare elektrische auto's hebben kutaccu's waar je het einde van de straat nog niet mee haalt. 

Conclusie: begaan zijn met het klimaat is misschien leuke kroegpraat, maar uiteindelijk kijkt men gewoon naar wat het kost en dus legt de elektrische auto het af tegen de benzineauto. Zo simpel is het nou eenmaal.

Aan elektrisch rijden kleeft simpelweg te veel gedoe en autorijden moet gemakkelijk zijn. Wil men de mensen massaal aan de stekker leggen, dan moet elektrisch rijden fiks goedkoper worden. Door subsidies, door fiscale trucjes, noem maar op. Maar ja, dan betalen we het alsnog allemaal zelf. Het is gewoon te duur, daar kan ook een lagere wegenbelasting niet veel aan veranderen.

  1. Laatste nieuws