PowNed

Onderzoek: Vapes slechter dan slecht, 'bomvol gif, lood en teveel nicotine'

Je verwacht het wel! Aan een vape lurken is niet alleen niet stoer en wel kansloos, het blijkt ook nog eens slechter dan slecht voor je gezondheid te zijn. Artsen waarschuwen hiervoor al een tijdje, maar het blijkt ook uit onderzoek van RTL Nieuws (dus is het echt waar).

  1. Laatste nieuws

De wetenschapsredactie van RTL onderzocht afgepakte vapes die het van tien middelbare scholen uit het hele land op verzoek kreeg opgestuurd. En wat blijkt? Ze zitten boordevol giftige metalen, kankerverwekkende stoffen en veel meer nicotine dan wettelijk is toegestaan.

Experts noemen de uitkomsten 'buitengewoon zorgelijk' en sommige resultaten 'echt bizar'. "Dit onderzoek toont voor het eerst aan dat Nederlandse kinderen vapes gebruiken waarmee ze hun eigen lichaam en hersenen vergiftigen", stelt Remco Westerink, toxicoloog aan de Universiteit Utrecht.

Want ja, de jongeren onder ons vapen massaal en dus is dit niet zo best. Daarnaast bleken drie van de tien vapes lood te bevatten en er zaten zelfs vapes tussen met de hoeveelheid nicotine van 200 tot 400 sigaretten. Je kunt beter gewoon weer Lucky Strike of Marlboro gaan paffen zullen we maar zeggen (oh nee, wacht..).

Maar toch hè? De onderzochte vapes bleken ook bijvoorbeeld formaldehyde (wat normaal gebruikt wordt als ontsmettingsmiddel en bij verbranding zwaar kankerverwekkend is), nikkel (dat allerlei allergieën kan veroorzaken), acroleïne (een irriterende stof voor de huid en de longen) en aceton te bevatten.

Bedenk ook even dat de vape-producenten van alles doen om hun rotzooi aantrekkelijk voor kinderen te maken en zo moedwillig een hele generatie naar de tering helpen. Dus jongens en meisjes, niet meer doen dus. Stop ermee!