PowNed

Onlinebank Bunq gaat fraude-slachtoffers tóch compenseren

De NOS en het NRC kwamen vorige maand met een schokkend verhaal over onlinebank Bunq op de proppen. Honderden mensen waren voor bizar veel geld, sommigen voor een paar ton, opgelicht door een geraffineerde truc van phishing en helpdeskfraude. Bunq deed niets voor de slachtoffers, sterker nog: ze waren totaal onbereikbaar. Bankdirecteur en oprichter Ali Niknam zei doodleuk dat de slachtoffers zelf 'hun autosleutels hadden weggeven' en dat de bank daarom niets voor ze kon doen.

  1. Laatste nieuws

Bizar natuurlijk, want de bank had zelf allerlei beveiligingsprotocollen niet op orde. Daardoor konden de oplichters, nadat ze de slachtoffers overtuigd hadden dat er onregelmatigheden waren en dat ze hun inloggegevens moesten doorgeven, in enkele minuten vele duizenden euro's overmaken. Naar zichzelf! De oplichters waren zo vele duizenden euro's rijker, de slachtoffers vele duizenden euro's armer. Weg erfenis, weg spaargeld, weg pensioen, weg appeltje voor de dorst, weg dromen. En het mooie is: dit kon alleen bij Bunq want bij andere banken moet je, bijvoorbeeld, enkele uren wachten voordat je grote sommen geld kan overmaken en dan nog altijd maar tot een bepaalde limiet. 

Bunq had al deze veiligheidsdrempels niet geregeld en omdat ze een onlinebank zijn waren ze telefonisch totaal onbereikbaar. De slachtoffers konden nergens terecht, alleen bij een chatbot! En dus viel de hele wereld over de bank heen nadat NRC en NOS publiceerden wat voor rommeltje het daar was en hoeveel mensen daar de dupe van waren. Nu is er echter eindelijk goed nieuws. Bunq gaat hun slachtoffers tóch compenseren. Voor 85 procent weliswaar, maar toch. Stel je bent 2 ton verloren, dan krijg je toch 170.000 euro terug. Dit doen zij na tussenkomst van het ministerie van Financiën die de gang van zaken niet accepteerden.