PowNed

Organisatie Bevrijdingsfestival Wageningen: 'Protest ongepast'

Zoals u waarschijnlijk weet werd het Bevrijdingsfestival Wageningen gisteren verschillende keren ontsierd door mensen die menen 5 mei te moeten gebruiken voor andere dingen dan het vieren van onze vrijheid, tot woede van vele anderen. De organisatie van het Bevrijdingsfestival heeft nu ook gereageerd.

  1. Laatste nieuws

De toespraak van defensieminister Ruben Brekelmans werd kort verstoord door een protest. Overigens niet voor lang want niemand minder dan Marco Kroon maakte zich los uit het publiek om eventjes orde op zaken te stellen. Later werd echter bij het ontsteken van het bevrijdingsvuur ook een rookbom gegooid. De organisatie heeft nu gezegd dat dit "heel ongepast" is.

Keiharde woorden! De burgemeester van de stad, Floor Vermeulen, was eerder op de dag al kritisch op de verstoringen. "Demonstreren mag, ook op 5 mei, maar dit was geen demonstreren maar verstoren", zei hij. Ook de organisatie van het Bevrijdingsfestival stelt dat demonstreren "een belangrijk grondrecht is", ook op 4 en 5 mei. Maar, zo schrijft het in een persbericht: "Deze vorm van protest past echter niet binnen de waardigheid van de herdenking en het programma van deze dag".

Gelukkig was het gisteren vooral ook een feestdag. Er waren zo'n 100.000 bezoekers naar Wageningen gekomen voor Bevrijdingsdag. De vrijheid werd "ondanks verstoringen breed gekoesterd", aldus de organisatie. Zo vond in de stad ook het Vrijheidsdefilé plaats, een eerbetoon aan internationale militaire samenwerking. Daar deden ruim 2500 mensen aan mee. Meer dan vijftig veteranen uit de Tweede Wereldoorlog gingen voorop. Voor het eerst waren er ook actief dienende Duitse militairen onder de deelnemers.