PowNed

Provincie Overijssel laat inwoners in de steek: 'Iedereen is in rep en roer’

De provincie Overijssel weigert nog altijd haar verantwoordelijkheid te nemen in het Twentse kanaaldrama en de gedupeerde bewoners volledig te vergoeden. Zelfs niet nu onlangs bekend werd dat de oevers van de rivier instabiel blijken, waardoor de omliggende huizen nog meer gevaar lopen. 

  1. De Hofbar
  2. Rutger Castricum
  3. Laatste nieuws
  4. Politiek

Honderden mensen die rondom het Twentse kanaal Almelo - De Haandrik wonen, hebben last van schade aan hun huizen. Deze schade is ontstaan nadat het kanaal door de provincie Overijssel het kanaal heeft laten verbreden en uitdiepen om er meer schepen doorheen te kunnen laten varen. 

Omwonende Martin de Jonge wijst op het hoogteverschil aan de voorkant van zijn huis. Regelmatig moet hij zand bijstorten of stenen erbij plaatsen om de boel enigszins gelijk te houden. "En nog steeds blijft er zand onder mijn woning zakken", aldus Martin. 

"Het is een drama voor de mensen die er wonen", vindt ook verantwoordelijk gedeputeerde Martijn Dadema (GroenLinks). Hij noemt het een vieze tegenvaller dat de oevers ook nog eens instabiel blijken te zijn. ‘Daar balen we allemaal van."

Omwonende en voorzitter van de actiegroep "Kant Nog Wal’ Harry Broekhuizen is wat harder in zijn bewoordingen. Het nieuws van de instabiele oevers is volgens hem ‘ingeslagen als een bom". "Ook de mensen die geen schade hebben, zijn nu angstig. Iedereen is in rep en roer."

Harry wijst er op dat de bewoners de schuld van de schade aan hun huizen bij de provincie leggen. De schade is immers pas ontstaan ná de werkzaamheden. En de bewoners zien het nieuws van de instabiele oevers volgens Harry als schuldbekentenis van de provincie. 

Gedeputeerde Martijn Dadema gaat hier echter niet in mee. "We zijn niet 100 procent verantwoordelijk", meent hij. "De rapporten laten zien dat de schade maar deels komt door de werkzaamheden." Hij doet er zelfs nog een schepje bovenop: "Wij doen al veel meer dan dat zou moeten."