PowNed

Sunneklaas-vierders vallen PowNed-ploeg aan

Aryan Parsa, zijn cameraman en een beveiliger zijn gisteren op heftige wijze aangevallen toen zij op Ameland arriveerden om een reportage te maken van het Sunneklaas-feest. Hierbij werd na een achtervolging op hoge snelheid zelfs de auto van de PowNews-ploeg geramd door een van de achtervolgers.

Door: eindredacteur

  1. Laatste nieuws

Direct na aankomst met de boot ging het al mis. Een knokploeg van 20 tot 30 in het zwart gehulde mannen scande elke auto op de aanwezigheid van buitenstaanders en belaagde de auto met daarin de journalisten. Er werd op de auto geslagen en gesprongen. Een van de belagers beklom de motorkap en moest uiteindelijk afgeschud worden door de beveiliger die de auto bestuurde. 

Wat volgde leek meer op een actiefilm dan op de werkelijkheid. Ongeveer tien auto’s gingen op hoge snelheid achter de PowNed-auto aan. Meerdere malen stonden auto’s op de route al te wachten om wegen af te sluiten en onze ploeg vast te rijden. Hierbij werd ook geprobeerd de PowNed-ploeg af te sluiten en op hoge snelheid de sloot in te sturen. Uiteindelijk werd de auto geramd, vlak voordat de politie (eindelijk) ter plaatse was om een einde te maken aan de achtervolging.

PowNed

Wat volgde is rustig een schandaal te noemen. Hoewel een van de achtervolgers vanzelfsprekend schade aan de auto had na het rammen van onze auto, vond de politie het niet nodig om kentekens te noteren, arrestaties te verrichten of zelfs maar foto’s te maken van de verrichte schade. De knokploeg kon rustig huiswaarts keren, terwijl de PowNed-ploeg mee moest naar het bureau.

Politie 'heeft geen tijd'

Daar volgde een nieuwe verbazing: de agenten ‘hadden geen tijd’ voor het opnemen van de aangifte voor poging tot doodslag. Er werd lacherig gedaan tegen onze ploeg en tijdens een telefoongesprek tussen eindredactie en politie werd de haak erop gegooid. Met pijn en moeite werden de agenten bereid gevonden om onze ploeg te begeleiden richting het hotel, waar ze van de politie in het donker (lichten moesten gedoofd worden) maar de nacht moesten doorkomen.

Om de veiligheid van onze mensen te waarborgen, is er uiteindelijk besloten contact op te nemen met de minister van Veiligheid en Justitie. Deze zag de urgentie gelukkig direct in en zette de boel in beweging. Plotseling was de plaatselijke politie wel bereid mee te werken en was er ineens wel tijd voor van alles. Vanuit het vasteland werd een politieboot ingeschakeld om onze ploeg in veiligheid te brengen. Om het af te maken, keerde de politieboot halverwege terug vanwege een te heftige zee en slecht zicht.

PowNed

Daarop waren onze journalisten toch verplicht om te overnachten op het eiland. Waar de politie het eerder op de avond naar eigen zeggen dusdanig druk was dat er geen kentekens genoteerd konden worden en een aangifte echt onmogelijk was, was het nu plotseling mogelijk om te patrouilleren rond het hotel en de schade aan onze auto op te nemen.

Burgemeester is ook al 'te druk'

Het spreekt voor zich dat onze drie mannen aangifte doen vanwege poging tot doodslag, zoals er ook aangifte gedaan zal worden tegen de lokale politie. Op Twitter schrijft de politie dat er inmiddels een onderzoek is gestart. In werkelijkheid had dat onderzoek al nagenoeg afgerond kunnen zijn als er direct doortastend ingegrepen had geworden op het moment dat alle daders inclusief politie rond onze auto stonden na de achtervolging.

Toen wij woensdagochtend verhaal wilden halen bij burgemeester Leo Pieter Stoel (VVD), bleek deze in spoedoverleg te zitten. Er werd direct aangegeven dat hij de hele dag geen tijd had om voor de camera te komen na het drama dat zich afspeelde op zijn eiland. Ook al ‘te druk’. Persvrijheid en persveiligheid doen er op Ameland blijkbaar niet toe tijdens een verkleedfeestje voor volwassenen, dat ieder jaar twee dagen duurt.