PowNed

Upd: Beest Ridouan Taghi eindelijk veroordeeld tot levenslang

De dag van vandaag zal de boeken ingaan als de dag dat Ridouan Taghi veroordeeld wordt tot levenslang. Het is niet dat wij een glazen bol op de redactie hebben staan of dat de rechtbank van Amsterdam dat naar ons heeft gelekt, maar zelfs een blinde kan dat zien aankomen. Niet gek ook, het bewijs uit de PGP-berichten die Taghi en zijn kompanen naar elkaar stuurden zijn overduidelijk. De bende van Taghi was (en misschien zelfs wel is) een meedogenloze moordmachine die iedereen die in de weg loopt afknalt. 

Door: redactie

  1. Laatste nieuws

Wie aan het Marengo-proces denkt, zal daarom waarschijnlijk in de eerste plaats denken aan Derk Wiersum, Peter R. de Vries en Redouan B. Respectievelijk de advocaat, de adviseur en de broer van kroongetuige Nabil B. Alledrie zijn ze vermoord, als beesten op straat afgeknald, puur en alleen maar om Nabil B. te intimideren. Zonder succes. De verklaringen van de ooit vertrouweling van Taghi vormen de rode draad van het inmiddels zes jaar durende proces en dat vandaag in eerste aanleg tot een einde komt.

Maar het zijn niet de verklaringen van de kroongetuige alleen die ervoor zorgen dat het OM een ijzersterke zaak tegen deze tak van de mocromaffia heeft. Er is waarschijnlijk aardig wat champagne ontkurkt op dag dat het NFI de PGP-telefoons van Taghi en zijn handlangers wist te kraken. Het bleek een goudmijn aan informatie te zijn, de communicatie over drugstransporten, aanslagen, pogingen tot liquidaties en moordpartijen lag ineens open en bloot op tafel. En daar gaat dit proces dan ook over. Taghi en de zestien anderen zullen veroordeeld worden voor zes moorden, vier pogingen tot moord en het voorbereiden van nog meer moordpartijen. Tegenstanders moesten 'plat' gaan. Taghi wilde 'bloed zien'. Mensen waarvan Taghi dacht dat ze met de autoriteiten praten, moesten 'drie kogels door het hoofd krijgen'. De 'honden' die zouden getuigen moesten 'weg zijn'. 

Het is duidelijke taal die de verdachten naar elkaar toestuurden. Dat lijkt Taghi zich ook te realiseren. Hij liet al meerdere malen in de rechtszaal doorschemeren dat hij verwacht levenslang te krijgen. Die kans is natuurlijk ook levensgroot. Net als dat de kans groot is dat vijf anderen Ć³Ć³k levenslang krijgen. Het gaat om zijn twee rechterhanden, SaĆÆd R. en Mao R. en drie anderen die de moorden coƶrdineren en lieten uitvoeren. Daarnaast staan er dus nog elf anderen terecht, tegen hen zijn straffen van 5 tot ruim 26 jaar geĆ«ist. Hiermee komt een einde aan een proces dat mensen hun leven kostte, dat levens ruĆÆneerde, dat de rechtsstaat onder zware druk zette, dat een record aantal zittingsdagen telde. 

Een strafzaak waarin rechters, officieren van justitie en journalisten beveiligd moesten worden. Waarbij de rechtbank elke keer weer omgebouwd moest worden tot een bunker, beveiligd door politie, special forces en militairen, ook vandaag weer. Nabestaanden hebben ondertussen jaren doodsangsten uitgestaan voor Taghi en zijn bendeleden. Niemand was veilig. Mensen zijn afgeknald in het bijzijn van hun kinderen, op klaarlichte dag, recht voor hun huis. De mocromaffia heeft met Taghi een gezicht gekregen en dat is geen fraai gezicht. Opsluiten die handel en nooit meer vrijlaten.

Update:

Ziet u nu wel? Ridouan Taghi en twee medeverdachten zijn inderdaad door de rechtbank veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Er was zes keer de hoogst mogelijke straf geƫist. De rechtbank is nog bezig met het voorlezen van het vonnis.

Kroongetuige Nabil B. kreeg tien jaar cel opgelegd. Hij kreeg strafvermindering in ruil voor de verklaringen die hij heeft afgelegd.