PowNed

Vrouwen van criminelen: 'Zijn vriendin ging shoppen zonder limiet'

De vrouwen achter topcriminelen leven in een bijzondere wereld: Ze wonen in villa’s, rijden rond in dure auto’s en dragen designertassen. Maar wat is hun rol in de criminele werkzaamheden van hun partner? Zijn ze werkelijk onwetend over de herkomst van al dat geld of lukt het justitie hen aan te pakken voor witwassen? In de nieuwste aflevering van Het Misdaadbureau vertellen Vlaamse misdaadjournalist Faroek Özgünes en Marian Husken, schrijfster van het boek Misdaad en Liefde, alles over de wereld van vrouwen van criminelen.

  1. Het Misdaadbureau

Verliefd op een crimineel 

Een relatie met een crimineel begint zelden met sirenes en handboeien. Volgens Marian Husken, auteur van Misdaad en Liefde, gaat het vaak geleidelijk: "Je gaat uit en ontmoet een charmante, gulle man die je cadeaus geeft. In het begin heb je misschien niet eens door dat je met iemand op stap bent die een andere handel heeft dan een normale man."

Toch zijn er volgens misdaadjournalist Faroek Özgünes wel signalen dat iemand bezig is met louche zaken: "Als je een hele gulle partner hebt die geen moeite heeft om geld tevoorschijn te halen en alles te betalen, kan je daar vragen bij stellen." Özgünes benadrukt dat het zeker belangrijk is om vraagtekens te zetten bij een partner die geen vaste baan heeft of geen vaste bron van inkomen heeft, maar toch heel veel geld heeft: "In hoeverre is het dan naïviteit of niet willen zien wat hij doet."

Wanneer ga je weg?

Husken vertelt dat het lastig is om de grens te trekken wanneer iets strafbaar is: "Het is pas illegaal op het moment dat politie of justitie zegt dat wat man op dat moment doet illegaal is." Daarnaast wordt er volgens Husken door sommige mensen anders gedacht over de grenzen van de wet: "In bepaalde kringen is drugsgebruik heel normaal, dus iemand die in de drugs handelt is dan ook heel normaal." Verder kan een relatie met een crimineel ook gevaarlijk zijn. "Je ziet dat vrouwen gebruikt worden door criminelen. Ze verstoppen hun criminele geld bij hen", vertelt Husken. 

Bovendien is het volgens Husken niet gemakkelijk om afstand te nemen van een criminele partner: "Het klinkt raar, maar het zijn mensen zoals jij en ik. En die hebben hun geliefde gevolgd." Vaak speelt angst ook een grote rol. Zo liet de ex-partner van Stanley Hillis, een van de grootste criminelen in Nederland, weten dat ze bedreigd werd: "Stanley accepteerde het niet dat ik bij hem wegging, omdat je dingen weet wil hij je echt bij hem houden. Ik werd continu in de gaten gehouden. Ik heb ook op de dodenlijst gestaan."

Belgische drugsbaron Flor B. 

Een sprekend voorbeeld is de Belgische drugscrimineel Flor B., die jarenlang een luxe leven leidde met zijn Nederlandse vriendin Petronella in Zürich. Flor B., ook wel 'de universitair' genoemd vanwege zijn master in criminologie, werd in 2022 gearresteerd. De politie kwam hem op het spoor door een onderschepte lading drugs in de haven van Rotterdam, die bedoeld was voor een Belgische Firma. "Hierdoor bleek dat Flor B. betrokken was bij heel veel terugtransporten", laat Özgünes weten. 

Voor hun arrestatie leefde het koppel in Zürich onder een schuilnaam. "Ze hadden eigenlijk niets te kort", vertelt Özgünes. "Zij gaf verschrikkelijk veel geld uit aan luxe goederen, lekker eten, wijn en de duurste hotels. Niets was eigenlijk te gek." Özgünes vertelt dat alles in cash werd betaald: "En Petronella, zijn vriendin, ging shoppen en daar stond ook geen limiet op." Het koppel zou in twee jaar tijd 2,5 miljoen euro hebben opgemaakt, bijvoorbeeld door 400.000 euro uit te geven aan flessen wijn. 

Zelf de gevangenis in 

Petronella, de vriendin van Flor B., was niet geheel onschuldig. Ze had een schoonheidssalon in Nederland die door haar partner werd gebruikt als 'stash house', een plek waar crimineel geld werd opgeslagen. In haar schoonheidssalon werd 12 miljoen euro gevonden. "Zij was ook op de hoogte van al zijn activiteiten", laat Özgünes weten. "Ze staat nu ook terecht wegens lidmaatschap van een criminele organisatie."

In 2023 was er in Zwitserland al een rechtszaak tegen Petronella vanwege witwassen. "Justitie had ook wel door dat zij niet kon verantwoorden waar al dat geld vandaan kwam", legt Özgünes uit. Uiteindelijk werd Petronella veroordeeld tot 2 jaar celstraf van twee jaar met uitstel. 

Flor B. zou nog geprobeerd hebben om zijn vriendin Petronella op wonderlijke wijze vrij te kopen met een schilderij van Frans Hals. Hoe dat is gegaan en de rest van de verhalen van vrouwen van criminelen, hoor je nu in de nieuwste aflevering van Het Misdaadbureau.