Blessure Frenkie de Jong is een zegen voor Nederland

De blessure van Frenkie de Jong en daardoor zijn afwezigheid op het komende EK is geen gemis voor het Nederlands Elftal. Integendeel. Het biedt kansen aan Jerdy Schouten en Joey Veerman en dat zal het spel van Oranje alleen maar ten goede komen. Frenkie wordt in Nederland alom bewierookt en elke scheet die hij laat, ruikt naar lavendel, maar zo goed is hij helemaal niet.

Door: Robert

Natuurlijk, meneer heeft een bovengemiddelde techniek en een sympathiek voorkomen, hij kan een mannetje passeren en beter een bal aannemen dan de gemiddelde stuntelaar in de Eredivisie, maar de wereldtop-kwaliteiten die analytici in Nederland hem toedichten, heeft hij niet. In de Europese luwte van de subtop van FC Barcelona hobbelt hij al jaren anoniem mee, het is hem in geen enkel opzicht gelukt uit de schaduw van Sergio Busquets te stappen en hij grossiert in obligate breedtepassjes en tikkies terug. Een verrassende voetballende oplossing vooruit biedt hij zelden, versnelling aan het spel voegt hij niet toe.

Maar hij kan een man passeren, toch?! Dat zei je net zelf ook! Klopt. Dat kan hij, maar het gebeurt zelden. En als het gebeurt, voegt het niets toe. Tegen compact opgestelde tegenstanders is er nauwelijks ruimte voor en laat FC Barcelona en ook Oranje nou net vaak tegen dat soort opponenten spelen. Hij ziet ook vaak de vrije man iets verderop niet, een verrassende pass tussen de linies heeft hij niet in huis. En juist dát heeft een topclub nodig. Eén speler met een verrassende pass waarmee je de organisatie van de tegenstanders openrijt. Zie Toni Kroos tegen Bayern München en de goal van Vinicius. ‘Je mag hem niet vergelijken met Toni Kroos!’, zeggen zijn groupies dan, maar je kan hem met geen enkele middenvelder in de top vergelijken, want de prestaties van Frenkie steken daar schril bij af. 

Frenkie was ooit een groot talent, maar de verwachtingen heeft hij nooit kunnen inlossen. Zoals gezegd: in Barcelona hobbelt hij maar mee en hebben ze simpelweg het geld niet om op zijn positie door te selecteren. Het enige waar hij echt goed in is, is het spel vertragen. De bal te lang bij zich houden. Draaien, draaien, balletje breed. Balletje naar de dichtstbijzijnde medespeler. Dat is Frenkie. Met Jerdy Schouten en Joey Veerman heb je een duo dat dynamischer is dan Frenkie en met Reijnders voortdurend van positie kan wisselen op het middenveld. Het maakt Oranje veel onvoorspelbaarder. De blessure van Frenkie is daarom een zegen voor Nederland.